heerenveen_column_J_196308k

Column: FC Utrecht thuis, moet kunnen…

Waar FC Utrecht in de eigen Galgenwaard een lastig te kloppen ploeg is, daar bakken de mannen van Jan Wouters er in uitwedstrijden niet al te veel van. Zowel Ajax als, afgelopen weekend nog, PSV verspeelden in Utrecht punten. De bravoure en de drive van de Utrechters brak hen behoorlijk op. In uitwedstrijden echter lijkt die bravoure als sneeuw voor de zon te verdwijnen. Uit negen wedstrijden ‘op verplaatsing’, zoals de Belgen zo mooi zeggen, peuterden de Utrechters slechts vijf puntjes. Je zou dus mogen concluderen dat Heerenveen zaterdagavond nauwelijks bang hoeft te zijn.

En daar schuilt nu juist het gevaar. Onderschatting is de grootste tegenstander van de ploeg van Ron Jans. Dat hebben we al eerder kunnen zien tegen laagvliegers als NEC, De Graafschap, Heracles en RKC. Stuk voor stuk namen die ploegen een punt mee uit het Abe Lenstra stadion. Acht punten weggegeven, domweg omdat de vereiste focus ontbrak. Je opladen tegen ploegen als Ajax en AZ, dat is niet zo moeilijk. Gaat eigenlijk als vanzelf. Maar bij de les zijn tegen, op papier, veel zwakkere tegenstanders, da’s lastiger. In die wedstrijden onderscheiden zich de echte profs van de liefhebbers.

Heerenveen zal het zaterdagavond moeten doen zonder de steunpilaren Daryl Janmaat en Ramon Zomer. Doke Schmidt zal als rechtsachter fungeren, terwijl Arnold Kruiswijk zijn opwachting maakt in het hart van de verdediging. Dat is natuurlijk een hele verandering. Schmidt zal tegen, vermoedelijk, de rappe Enzio Boldewijn, moeten proberen zijn felheid zodanig aan te wenden dat hij niet te snel tegen een gele kaart aanloopt. Kruiswijk krijgt, normaal gesproken, te maken met de Zweedse spits Alexander Gerndt. En anders wel met stormram Frank Demouge, die momenteel echter vooral als pinchhitter fungeert. Kortom, beide invallers kunnen hun borst nat maken.

Het is aan de technische staf om de spelersgroep ook voor deze, belangrijke, confrontatie, op scherp te zetten. Punten verspelen in thuiswedstrijden is nooit de bedoeling, maar wil je blijven meedoen om Europees voetbal, dan zal elke wedstrijd in het Abe Lenstra stadion gewonnen moeten worden. In de komende maanden zal de vertrekkende Ron Jans, professional als hij is, proberen om Heerenveen Europa in te helpen. Dat zou niet alleen goed staan op zijn cv, het zou ook de bittere smaak die het dienstverband bij Heerenveen ongetwijfeld na laat, enigszins verzachten…

Artikel geplaatst door Reinier Zwart op 27-01-12 10:08.


Reageren via de website is niet meer mogelijk. Meediscussiëren wel! Ga daarvoor naar onze Twitter- of Facebookpagina!

Actueel nieuws

Blijf overal op de hoogte Volg Heerenveense Courant via:
Advertentie
advertentie
Advertentie